مهدویت"منجی"امام زمان"موعود"انتظار"متن و عکس مهدوی"شعرمهدوی"مدعیان دروغین مهدویت"انتظار"منتظر"شعرمهدی

بینش عمیق نسبت به خداوند، ویژگی مهم مهدی یاوران

بینش عمیق نسبت به خداوند، ویژگی مهم مهدی یاوران

 

 



انقلاب امام مهدی علیه السلام، بزرگ ترین جنبش تاریخ بشریت است و از ویژگی های منحصر به فردی برخوردار است; از جمله:

 

عمق; این حرکت، از عمیق ترین جنبش های بشریت است . منظور ما از «عمق » ، بلندای اهداف و عظمت آرمان ها است که در عمل نیز به وقوع خواهد پیوست . این جنبش، به شعارهای پرزرق و برق و اهداف کم مایه نمی پردازد; بلکه انسان ها را به سوی معنویت و رشد، هدایت می کند و تمام استعدادهای آنان را به سمت تعالی و شکوفایی جهت می دهد . امام باقر علیه السلاممی فرماید:

 


 

«اذا قام قائمنا وضع یده علی رؤوس العباد فجمع به عقولهم و اکمل به اخلاقهم; (۱) چون قائم ما قیام کند، دستش را بر سر بندگان گذارد و عقول آنان را متمرکز ساخته و اخلاق شان را به کمال برساند» .

 


 

و در جایی دیگر می فرماید:

 


 

«تؤتون الحکمه فی زمانه; (۲) در دولت مهدی علیه السلام به شما حکمت بیاموزند» .

 


 

گستردگی; این جنبش از نظر جغرافیایی و کمی، گسترده ترین جنبش ها است . موج این حرکت، از بزرگ ترین قاره ها گرفته تا کوچک ترین روستاها و کپرها را در می نوردد و آنها را به تلاطم درمی آورد . امام صادق علیه السلام در تفسیر آیه «و عدالله الذین، آمنوا منکم و عملوا الصالحات لیستخلفنهم فی الارض . . .» (۳) فرمودند:

 


 

«لم یجی ء تاویل هذه الآیه و لو قام قائمنا بعد سیری من یدرکه ما یکون من تاویل هذه الایه و لیبلغن دین محمد صلی الله علیه و آله ما بلغ اللیل . . . ; (۴) تاویل این آیه، هنوز نیامده است . هنگامی که قائم ما قیام کرد، کسی که او را ببیند، تاویل این آیه را خواهد دید که دین محمد صلی الله علیه و آله به هر جا که شب وارد شود، خواهد رسید» .

 


 

امداد الهی; امداد الهی، پشتوانه این حرکت است و اراده خداوند بر این تعلق گرفته که این حرکت به ثمر نشسته و حکومت صالحان سرانجام، سراسر گیتی را فرا گیرد: «و نرید ان نمن علی الذین استضعفوا فی الارض و نجعلهم ائمه و نجعلهم الوارثین » ; (۵) «ما خواستیم بر مستضعفان زمین منت نهیم و آنان را پیشوایان و وارثان روی زمین قرار دهیم » .

 


 

امام علی علیه السلام درتفسیر این آیه فرمودند:

 


 

«هم آل محمد یبعث الله مهدیهم بعد جهدهم فیعزهم و یذل عدوهم (۶) ; آنان اهل بیت پیامبرند که خداوند، پس از سختی هایی که بر آنان می رسد، مهدی شان را بر می انگیزد و آنان را عزت بخشیده و دشمنان شان را خوار می گرداند» .

 


 

رهبری منحصر به فرد; رهبری ویژه این انقلاب، از دیگر ابعاد عظمت آن است . برای مرتبه بلند او، همین بس که امام صادق علیه السلام در وصف او فرمودند: «و لو ادرکته لخدمته ایام حیاتی; (۷) اگر او را درک می کردم، تمام عمر به خدمت او می پرداختم » .

 


 

اصالت; جنبش حضرت، از نظر تاریخی، از ریشه دارترین حرکت ها است . اعتقاد به مصلح، درتمام ادیان و بسیاری از نحله ها و مکاتب بشری، وجود دارد; از آیین زرتشت گرفته تا یهودیت و مسیحیت و . . . . (۸)

 


 

این توضیحی کوتاه درباره برخی از ابعاد حرکت بزرگ امام عصر علیه السلام بود . حال به تبیین لوازم آن می پردازیم .

 


 

نخستین بعد از ابعاد عظمت حرکت حضرت، عمق آن بود . از عمق این حرکت و اهداف بلند آن، می توان به عمق باورها و ژرفای نگاه ها رسید; چرا که آن ثمره ارزشمند، جز بر این ریشه ها و شاخه ها نمی روید . 

 

 

بینش عمیق نسبت به حق تعالی
«رجال عرفواالله حق معرفته و هم انصارالمهدی فی آخرالزمان (۹) ; مردانی که خدا را آن چنان که شایسته است، شناخته اند، و آنان، یاران مهدی علیه السلام در آخر الزمان اند» .

 


 

«رجال کان قلوبهم زبر الحدید لا یشوبها شک فی ذات الله اشد من الحجر; (۱۰) آنان مردانی اند که دل هایشان گویا پاره های آهن است (سخت تر از سنگ .) بدون هیچ تردیدی نسبت به ذات مقدس خداوند» .

 


 

این باور، آن قدر با صلابت و استوار است که مرارت ها و مصیبت ها، در آن خللی ایجاد نمی کند و بلاها و امتحانات، آرامشش را به تلاطم نمی افکند و شبهات و سؤالات، در آن رخنه ای ایجاد نمی کند .

 


 

آنان، از سرچشمه توحید ناب، سیراب اند و به حضرت حق – آن چنان که شایسته است – اعتقاد دارند: «فهم الذین وحدوا الله حق توحیده; (۱۱) آنان به حدانیت خداوند، آن چنان که حق وحدانیت او است، اعتقاد دارند» . حرم دل هایشان را بت های نفس، ثروت و مقام نیالوده و در آن حریم امن، جز خداوند حضور ندارد .

 


 

نتیجه این بینش عمیق، ایمان و تقوا است . این دو را هم در چهره عبادت ها و راز و نیازهایشان می توان دید «ذکر» و هم در آینه تلاش و کوششی که در طریق عبادت و بندگی حضرت حق دارند «تلاش » .

 


 

الف) ذکر:
«لهم فی اللیل اصوات کاصوات الثواکل حزنا من خشیه الله; (۱۲) در دل شب، از شیت خداوند، ناله هایی دارند مانند ناله مادران پسرمرده » .

 


 

«قوام باللیل صوام بالنهار; (۱۳) شب ها را با عبادت به صبح می رسانند و روزها را با روزه به پایان می برند» .

 


 

«رجال لا ینامون اللیل لهم دوی فی صلواتهم کدوی النحل یبیتون قیاما علی اطرافهم و یسبحون علی خیولهم » (۱۴) ; مردان شب زنده داری که زمزمه نمازشان، مانند نغمه زنبوران کندو، به گوش می رسد . شب ها را با زنده داری سپری می کنند و بر فراز اسب ها، خدا را تسبیح می گویند» .

 


 

ب) تلاش:
یاران مهدی علیه السلام، نه تنها اهل «اطاعت و بندگی » اند; بلکه دراین مسیر، اهل «جدیت و تلاش » نیز هستند و تمام توان خود را در این راه به کار می گیرند: «مجدون فی طاعه الله; (۱۵) آنان در طریق عبودیت، اهل جدیت و تلاش اند».

 


………

۱. منتخب الاثر، ص ۴۸۲.

 

۲. بحارالانوار، ج ۵۲، ص ۳۵۲

 


 

۳. نور (۲۴)، آیه ۵۵.

 


 

۴. معجم احادیث الامام المهدی، ج ۵، ص ۲۸۴.

 


 

۵. قصص (۲۸)، آیه ۵.

 


 

۶. معجم احادیث الامام المهدی، ج ۵، ص ۳۲۱.

 


 

۷. همان، ج ۳، ص ۳۸۵.

 


 

۸. برای توضیح بیشتر ر. ک: خورشید مغرب، ص ۵۲.

 


 

۹. امام علی علیه السلام: (منتخب الاثر، ص ۶۱۱.)

 


 

۱۰. امام صادق علیه السلام: (بحارالانوار، ج ۵۲، ص ۳۰۸.)

 


 

۱۱. امام علی علیه السلام: یوم الخلاص، ص ۲۲۴.(به نقل از بشاره الاسلام، ص ۲۲۰)

 


 

۱۲. امام صادق علیه السلام: همان.

 


 

۱۳. همان.

 


 

۱۴. بحارالانوار، ج ۵۲، ص ۳۰۸.

 


 

۱۵. حضرت محمد صلی الله علیه و آله: یوم الخلاص، ص ۲۲۳.(به نقل از بشاره الاسلام، ص ۹)

 

 

 

اشتراک گذاری

ارسال یک دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.